11.11.2014

Lisää sisustusideoita...more ideas about the interior design

Pentterin toimivuus ja vessan sijainti on veneen käytön kannalta huomattavan tärkeässä roolissa joten sitä kannattaa miettiä useaan otteeseen, varsinkin ennen kuin sisustuksen rakentaminen alkaa. 

A functional galley and the location of the head are among the most important factors that can affect the general mood onboard. These things are worth a lot of consideration before the actual construction begins.
Tässä on vessan paikkaa haettu takahytistä. Tämän järjestelyn hyvänä puolena on että vessasta on etäisyyttä muihin asuintiloihin jolloin sisälle saadaan lisää kaappi- ja laatikkotilaa sekä myös pieni työpöytä kulkuaukon viereen. 

Ylemmässä kuvassa näkyvä punkka takahytissä voi vielä olla olemassa myös alakuvassa esim. jos vene on satamassa jossa voi käydä vessassa jolloin veneen vessaa ei tarvita.

The location of the head is moved to the aft cabin which allows for a lot more storage room inside the main cabin and you can even fit a small desk right by the doorway. It is also more pleasant for everybody onboard to have the head in its' own cabin rather than sharing the space in the main cabin.

The bunk bed in the aft cabin as shown on the top picture can also be there even if the head is in that cabin. This could be a temp.sleeping place when we are in a marina as then we don't have to use the head onboard.


Tässä on muutama pentterin järjestelyidea...vasemmalla on liesi poikittain kulkusuuntaan nähden ja jääkaappi toisella puolella käytävää. Tämä ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu ja vessakin on kovin ahdas.

Keskimmäisessä kuvassa on suunnilleen kaikki kohdallaan, mutta pesualtaat eivät ole kovin käytännöllisesti sijoitettu sekä lieden sijainti juuri laipion vieressä ei ole kovin hyvä. Jääkaappi on isokokoisen työtason alla. Vessa on ok ja vaatekaappi iso.

Oikean puoleisessa kuvassa on hyvin toimiva järjestely jossa altaat on hyvällä paikalla ja lieden molemmilla puolilla on tilaa. Jääkaappi on lieden oikeanpuoleisen työtason alla. Tässä vessa on siiretty takahyttiin joten tilaa on hyvin ja tämä on uuden suunnitelman perustana. Pieni pöytätaso kulkuaukon oikealla puolella on myös todella mukava lisä tähän järjestelyyn.

Here are some examples of different layouts for the galley and the head.

The one on the left has the stove by the doorway and the fridge right next to the head...not very practical since the person doing the cooking will constantly be in way of the traffic and the head is very tiny and cramped...

The layout in the middle has better room in the head and the wet locker has plenty of room. Couple problems with this layout is the location of the sinks as the fridge will occupy the space under the countertop next to the doorway and also the location of the stove right next to the bulkhead as it is not very practical.  However, the countertop is large which is a good feature about this design.

On the right hand side is a layout where the location of the head has been moved to the aft cabin and as such this one clearly has the most room. The sinks are in a very practical location and the stove has room on both sides plus the fridge will fit nicely under the countertop next to the stove. I also like the fact that there is a little desk on the starboard side. This arrangement will be the way forward (right now)...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti